Mateusz dołączył do ARYZTA Polska w Michałowie-Reginowie w styczniu 2010 roku. Początkowo miała być to krótka przygoda w formie rocznego zatrudnienia w Dziale Jakości. Mateusz po roku trafił jednak do Działu Sanitarnego, gdzie realizował się najpierw jako p.o. Kierownika, a następnie jako samodzielny Kierownik ds. Sanitarnych. Kolejnym krokiem w karierze Mateusza było objęcie funkcji SAP Superusera. Następnie, już jako Kontroler Produkcyjny, Mateusz odpowiedzialny był za rozliczanie zleceń, raportowanie wskaźników KPI oraz szukanie potencjału do doskonalenia w obszarze kontroli zużycia surowców – początkowo tylko w Michałowie Reginowie, a od 2014 roku również w Grodzisku Mazowieckim. Wspomniany potencjał szybko został odnaleziony… w samym Mateuszu, który w sierpniu 2016 przejął rolę Koordynatora Ciągłego Doskonalenia w całej organizacji. W lipcu 2021 Mateusz awansował na stanowisko Dyrektora Zakładu w Michałowie-Reginowie. Od tego czasu odpowiada on za wyniki finansowe i operacyjne najstarszej piekarni ARYZTA Polska.
Mateusz, czy w całej Twojej karierze w ARYZTA jest taki dzień, który zapamiętasz na zawsze?
Przez ponad 13 lat pracy w ARYZTA przeżyłem naprawdę wiele fajnych momentów, choć zdarzały się również te trudne chwile. Miałem przyjemność pracować na kilku stanowiskach, w różnych zespołach. Praktycznie na wszystkich etapach mojej kariery spotykałem wspaniałych ludzi. Pamiętam nasze początki w Michałowie. Tworzyliśmy jedną wielką rodzinę. W pracy panował zawsze dobry humor i przekonanie, że nie ma dla nas rzeczy niemożliwych. Dzięki tej atmosferze codziennie z uśmiechem przychodziło się do pracy. W tym względzie nic się nie zmieniło. W Grodzisku Mazowieckim dzięki dobrej współpracy w zespołach, udało nam się zrealizować sporo ciekawych i niezapomnianych projektów. Patrząc, w którym miejscu jest teraz zakład w Grodzisku, z dumą mogę powiedzieć, że miałem okazję dołożyć swoją cegiełkę do jego rozwoju. Strzegom również wspominam bardzo dobrze. Wspólnie wykonaliśmy tam dużo dobrej pracy chociażby podczas wdrażania systemu PCS czy 6S. Z tego miejsca gorąco pozdrawiam wszystkich, z którymi miałem okazję współpracować! To dzięki Wam, niezmiernie miło wspominam ten czas!
Z czego w ramach swojej pracy jesteś najbardziej dumny?
Najbardziej dumny jestem bez wątpienia z całego zespołu pracującego w Michałowie-Reginowie. To właśnie ludzie tworzą tu niepowtarzalną atmosferę. Mimo licznych ograniczeń, z którymi borykamy się na co dzień, jesteśmy w stanie osiągać bardzo dobre wyniki. Możliwość pracy z takim zespołem to olbrzymia przyjemność!
Na zakończenie, powiedz nam – który produkt ARYZTA to Twój ulubiony?
Jest wiele produktów, które lubię, a nawet uwielbiam. Numerem jeden są dla mnie oczywiście bułki hamburgerowe z Michałowa. Bardzo lubię również ciastka z nadzieniem wiśniowym oraz pizzerinki z boczkiem produkowane w Grodzisku. W Strzegomiu moim faworytem są croissanty z dużą zawartością masła. Choć od momentu przejścia na dietę ketogeniczną, mam zdecydowanie mniej okazji do ich próbowania, czasami nie potrafię odmówić sobie tej przyjemności