O nas

ARYZTA - Z PASJI DO PIECZENIA

Wierzymy, że najlepsze pieczywo wyrasta z pasji. Tradycyjny chleb na zakwasie, puszysta hamburgerowa bułka, idealnie kruche ciastko czy maślany croissant – niezależnie od rodzaju wypieku w ARYZTA stawiamy na jego jakość i prosty skład. Systematycznie poszerzamy wybór naszych produktów.

Jako liderzy w branży, czujemy się odpowiedzialni za wpływ działalności ARYZTA na lokalną rzeczywistość. Oferujemy stabilne zatrudnienie i równe warunki rozwoju, angażujemy się w akcje dobroczynne i rozwijamy nasz biznes w sposób zrównoważony.

HISTORIA FIRMY ARYZTA

Nasze korzenie sięgają 1967 roku, kiedy to mieszkaniec Zurychu, Alfred Hiestand, w miejscu dawnej pralni uruchomił małą piekarnię. Połączenie najprostszych narzędzi i pasji do pieczenia zaowocowało doskonałymi rezultatami – zakład Hiestanda szybko zasłynął z aromatycznych maślanych rogalików. Dzięki uporowi właściciela i jego przywiązaniu do jakości wyrobów miejscowa piekarnia z czasem przekształciła się w dobrze prosperujące przedsiębiorstwo.

HISTORIA FIRMY ARYZTA

Nasze korzenie sięgają 1967 roku, kiedy to mieszkaniec Zurychu, Alfred Hiestand, w miejscu dawnej pralni uruchomił małą piekarnię. Połączenie najprostszych narzędzi i pasji do pieczenia zaowocowało doskonałymi rezultatami – zakład Hiestanda szybko zasłynął z aromatycznych maślanych rogalików. Dzięki uporowi właściciela i jego przywiązaniu do jakości wyrobów miejscowa piekarnia z czasem przekształciła się w dobrze prosperujące przedsiębiorstwo. Firma Hiestand przez 40 lat konsekwentnie doskonaliła rzemiosło, rozwijając przy tym stosowaną w produkcji technologię i poszerzając wybór swoich wypieków.

Pierwszy zakład Hiestand w Polsce otwarto w 1989 roku na warszawskim Gocławiu. Niedługo potem, bo w 1991 roku, z produkcją ruszyła piekarnia w Michałowie-Reginowie (jeszcze pod innymi szyldami – najpierw Nowakowski-FSB, następnie FSB Piekarnie), gdzie od lat wypiekamy idealnie puszystą, najsłynniejszą bułkę hamburgerową na świecie dla restauracji McDonald’s. Co więcej, wciąż są z nami pracownicy, którzy tworzyli ciasto na ten produkt na początku lat 90-tych, jeszcze przed otwarciem pierwszego lokalu sieci w Warszawie.

Nieustanny rozwój jest wpisany w tradycję działalności ARYZTA. Przenieśliśmy więc produkcję z Warszawy do Grodziska Mazowieckiego – oczywiście nadal towarzyszyła nam nasza wykwalifikowana załoga z Gocławia. Po kilku latach piekarnia w Grodzisku Mazowieckim dołączyła do trzeciej największej grupy piekarniczej na świecie – Grupy ARYZTA, która powstała ze współpracy koncernu Hiestand i jej długoletniego akcjonariusza, firmy IAWS.

Zarówno piekarnia w Michałowie, jak i najnowszy zakład w Strzegomiu dołączyły do Grupy kilka lat później. Ten ostatni otwarto w 2013 roku, jeszcze pod nazwą FSB Piekarnie. Dziś ARYZTA Polska to (powstałe z połączenia szyldów Hiestand i FSB Piekarnie) trzy nowoczesne zakłady, stale poszerzające swoją ofertę – bo polscy konsumenci kochają dobre pieczywo!

NASZE PRODUKTY

Od lat udowadniamy, że tradycyjne chleby i bułki, delikatny croissant, świetnie przyprawiony pasztecik czy idealnie miękka bułka hamburgerowa mogą pochodzić z tej samej piekarni. Zawdzięczamy to pasji do pieczywa, naszym ekspertom, otwarciu na innowacje i wykwalifikowanym pracownikom – łącznie jest już ich ponad 700 w trzech polskich zakładach. Nasz aromatyczny chleb, chrupiące bułki i słodkie wypieki trafiają na sklepowe półki, a także do sektora gastronomicznego oraz restauracji szybkiej obsługi najbardziej znanych sieci.

NASZE PRODUKTY

Pieczywo i wyroby piekarnicze w różnym stopniu wypieczenia to specjalność ARYZTA. Nasz aromatyczny chleb, chrupiące bułki i słodkie wypieki trafiają na sklepowe półki, a także do sektora gastronomicznego oraz restauracji szybkiej obsługi najbardziej znanych sieci. Znakiem rozpoznawczym ARYZTA od początku była jakościowa, bezpieczna żywność i szeroki wybór produktów. Od lat udowadniamy, że tradycyjne chleby i bułki, delikatny croissant, świetnie przyprawiony pasztecik czy idealnie miękka bułka hamburgerowa mogą pochodzić z tej samej piekarni. Zawdzięczamy to pasji do pieczywa, naszym ekspertom, otwarciu na innowacje i wykwalifikowanym pracownikom – łącznie jest już ich ponad 700 w trzech polskich zakładach.

Największym wyróżnieniem zawsze będzie dla nas zaufanie klientów i konsumentów ARYZTA. Produkowana żywność stale kontrolowana jest przez zewnętrznych audytorów. Jej wysoką jakość potwierdzają wdrożone i certyfikowane standardy IFS i BRC.

KATALOG PRODUKTÓW

NASZE PIEKARNIE

Zakład w Grodzisku Mazowieckim działa pod marką ARYZTA od 2008 roku, ale historia tej piekarni sięga początku lat 90-tych, gdy po raz pierwszy otworzono ją na warszawskim Gocławiu. Kilkanaście lat później produkcję przeniesiono do obecnego budynku. Dzięki oddanym pracownikom zakład w Grodzisku szybko stał się tą samą, pachnącą świeżym pieczywem piekarnią, którą był wcześniej. Do 2008 roku działaliśmy tutaj pod szyldem Hiestand Polska.

To tutaj, na 5 liniach produkcyjnych, powstają pyszne bułeczki śniadaniowe, bagietki i chrupiące snacki na słono, a także słodkie przekąski z ciasta półfrancuskiego i nie tylko. Ponieważ bliska jest nam idea zrównoważonego rozwoju i niemarnowania żywności, zakład w Grodzisku Mazowieckim umożliwia kupno pieczywa aż o 70% taniej przez aplikację Too Good To Go.

Nowoczesna strzegomska piekarnia powstała w 2013 roku, wtedy jeszcze pod szyldem FSB Piekarnie. Aktualnie nasza załoga pracuje na trzech liniach produkcyjnych. W marcu 2021 roku ruszyliśmy z rozbudową zakładu i montażem kolejnej, czwartej linii produkcyjnej - pierwsze bułki wyjadą z niej już w drugiej połowie 2022 roku.

Piekarnia specjalizuje się w delikatnych maślanych croissantach, bułeczkach hamburgerowych, tortilli i pieczywa do hot dogów. Zakład aktywnie uczestniczy w życiu lokalnej społeczności - od 2018 roku organizujemy słynny Półmaraton ARYZTA Strzegom, który cieszy się zainteresowaniem miłośników sportu z całej Polski.

Zakład w Michałowie-Reginowie otwarto w 1991 roku – wtedy działał on jeszcze pod szyldem Nowakowski-FSB. To najmniejsza z naszych piekarni (1 linia produkcyjna, 80 zatrudnionych osób), ale jej wkład w tworzenie kultowych produktów jest nieoceniony – właśnie tu powstaje kochana przez wszystkich, prawdopodobnie najbardziej znana bułka hamburgerowa na świecie. Wciąż są z nami pracownicy, którzy wyrabiali ciasto, z którego została upieczona po raz pierwszy, a było to prawie 30 lat temu! Złocista bułka z Michałowa trafia do restauracji McDonald’s od początku jej istnienia w Polsce.

ARYZTA GLOBALNIE I LOKALNIE

ARYZTA Polska jest częścią trzeciej największej grupy piekarniczej na świecie. Codziennie dostarczamy aromatyczne pieczywo naszym konsumentom i klientom w około 30 krajach. Zaufały nam największe marki z sektora handlowego i gastronomicznego. W samej Europie zatrudniamy około 5 tysięcy osób.

Tak duży zasięg naszej działalności zobowiązuje nas do spełniania najwyższych standardów jakości naszych wyrobów, ale i nie zwalnia z odpowiedzialności za wpływ naszych zakładów na ich najbliższe otoczenie. Chcemy dawać dobry przykład. Wierzymy, że odpowiedzialne, zrównoważone i przyjazne pracownikowi przedsiębiorstwo o międzynarodowym zasięgu może pozytywnie oddziaływać na lokalną rzeczywistość - nasze zakłady w Grodzisku Mazowieckim, Michałowie-Reginowie i Strzegomiu są na to najlepszym dowodem.