O nas

ARYZTA - Z PASJI DO PIECZENIA

Wierzymy, że najlepsze pieczywo wyrasta z pasji. Tradycyjny chleb na zakwasie, puszysta hamburgerowa bułka, idealnie kruche ciastko czy maślany croissant – niezależnie od rodzaju wypieku w ARYZTA stawiamy na jego jakość i prosty skład. Systematycznie poszerzamy wybór naszych produktów.

Jako liderzy w branży, czujemy się odpowiedzialni za wpływ działalności ARYZTA na lokalną rzeczywistość. Oferujemy stabilne zatrudnienie i równe warunki rozwoju, angażujemy się w akcje dobroczynne i rozwijamy nasz biznes w sposób zrównoważony.

HISTORIA FIRMY ARYZTA

Nasze korzenie sięgają 1967 roku, kiedy to mieszkaniec Zurychu, Alfred Hiestand, w miejscu dawnej pralni uruchomił małą piekarnię. Połączenie najprostszych narzędzi i pasji do pieczenia zaowocowało doskonałymi rezultatami – zakład Hiestanda szybko zasłynął z aromatycznych maślanych rogalików. Dzięki uporowi właściciela i jego przywiązaniu do jakości wyrobów miejscowa piekarnia z czasem przekształciła się w dobrze prosperujące przedsiębiorstwo.

HISTORIA FIRMY ARYZTA

Nasze korzenie sięgają 1967 roku, kiedy to mieszkaniec Zurychu, Alfred Hiestand, w miejscu dawnej pralni uruchomił małą piekarnię. Połączenie najprostszych narzędzi i pasji do pieczenia zaowocowało doskonałymi rezultatami – zakład Hiestanda szybko zasłynął z aromatycznych maślanych rogalików. Dzięki uporowi właściciela i jego przywiązaniu do jakości wyrobów miejscowa piekarnia z czasem przekształciła się w dobrze prosperujące przedsiębiorstwo. Firma Hiestand przez 40 lat konsekwentnie doskonaliła rzemiosło, rozwijając przy tym stosowaną w produkcji technologię i poszerzając wybór swoich wypieków.

Pierwszy zakład Hiestand w Polsce otwarto w 1989 roku na warszawskim Gocławiu. Niedługo potem, bo w 1991 roku, z produkcją ruszyła piekarnia w Michałowie-Reginowie (jeszcze pod innymi szyldami – najpierw Nowakowski-FSB, następnie FSB Piekarnie), gdzie od lat wypiekamy idealnie puszystą, najsłynniejszą bułkę hamburgerową na świecie dla restauracji McDonald’s. Co więcej, wciąż są z nami pracownicy, którzy tworzyli ciasto na ten produkt na początku lat 90-tych, jeszcze przed otwarciem pierwszego lokalu sieci w Warszawie.

Nieustanny rozwój jest wpisany w tradycję działalności ARYZTA. Przenieśliśmy więc produkcję z Warszawy do Grodziska Mazowieckiego – oczywiście nadal towarzyszyła nam nasza wykwalifikowana załoga z Gocławia. Po kilku latach piekarnia w Grodzisku Mazowieckim dołączyła Grupy ARYZTA, która powstała ze współpracy koncernu Hiestand i jej długoletniego akcjonariusza, firmy IAWS.

Zarówno piekarnia w Michałowie, jak i najnowszy zakład w Strzegomiu dołączyły do Grupy kilka lat później. Ten ostatni otwarto w 2013 roku, jeszcze pod nazwą FSB Piekarnie. Dziś ARYZTA Polska to (powstałe z połączenia szyldów Hiestand i FSB Piekarnie) trzy nowoczesne zakłady, stale poszerzające swoją ofertę – bo polscy konsumenci kochają dobre pieczywo!

NASZE PRODUKTY

Od lat udowadniamy, że tradycyjne bułki i bagietki, delikatne croissanty, pyszne snacki, precle, tortille oraz idealnie miękkie bułki hamburgerowe mogą pochodzić z tej samej piekarni. Zawdzięczamy to pasji do pieczywa, naszym ekspertom, otwarciu na innowacje i wykwalifikowanym pracownikom – łącznie jest już ich już ponad 850 w trzech polskich zakładach. Nasze aromatyczne wypieki codziennie trafiają do największych sieci handlowych i gastronomicznych na całym świecie.

NASZE PRODUKTY

Nasze aromatyczne wypieki codziennie trafiają do największych sieci handlowych i gastronomicznych na całym świecie.  Znakiem rozpoznawczym ARYZTA od początku była jakościowa, bezpieczna żywność i szeroki wybór produktów. Od lat udowadniamy, że tradycyjne bułki i bagietki, delikatne croissanty, pyszne snacki, precle, chałki, tortille oraz idealnie miękkie bułki hamburgerowe mogą pochodzić z tej samej piekarni. Zawdzięczamy to pasji do pieczywa, naszym ekspertom, otwarciu na innowacje i wykwalifikowanym pracownikom – łącznie jest już ich ponad 850 w trzech polskich zakładach.

Największym wyróżnieniem zawsze będzie dla nas zaufanie klientów i konsumentów ARYZTA. Produkowana żywność stale kontrolowana jest przez zewnętrznych audytorów. Jej wysoką jakość potwierdzają wdrożone i certyfikowane standardy IFS i BRC.

KATALOG PRODUKTÓW

NASZE PIEKARNIE

Historia tego zakładu sięga początku lat 90., kiedy piekarnia Hiestand uruchomiła swoją pierwszą produkcję na warszawskim Gocławiu. Kilkanaście lat później działalność została przeniesiona do obecnej lokalizacji w Grodzisku Mazowieckim. Dzięki zaangażowaniu pracowników zakład szybko odzyskał swój dawny charakter, ponownie stając się miejscem wypełnionym zapachem świeżego pieczywa. Przez wiele lat nasza grodziska piekarnia funkcjonowała pod marką Hiestand. W 2015 roku dołączyliśmy do Grupy ARYZTA, rozpoczynając naszą działalność pod nową nazwą.

Obecnie produkty ARYZTA w Grodzisku Mazowieckim powstają na 4 liniach produkcyjnych. W ofercie znajdują się m.in. bułki śniadaniowe, bagietki, chałki, precle, wyroby z ziarnami oraz słodkie i słone przekąski z nadzieniami. Bliska jest nam idea zrównoważonego rozwoju i niemarnowania żywności – dlatego w ramach współpracy z aplikacją Too Good To Go oferujemy możliwość zakupu pieczywa w bardzo atrakcyjnych cenach, nawet do 70% taniej.

Strzegomska piekarnia powstała w 2013 roku, wówczas jeszcze pod szyldem FSB Piekarnie. Trzy lata później, w 2016 roku, zakład stał się częścią Grupy ARYZTA, tworząc dolnośląski oddział naszej organizacji.

Obecnie w Strzegomiu pracujemy na czterech nowoczesnych liniach produkcyjnych. Najnowsza z nich – linia Bistro – została uruchomiona w 2022 roku. W Strzegomiu specjalizujemy się głównie w produkcji bułek hamburgerowych, maślanych croissantów, tortilli oraz bułek do hot dogów.

Zakład aktywnie uczestniczy w życiu lokalnej społeczności, wspierając liczne inicjatywy i wydarzenia. Od 2018 roku jesteśmy współorganizatorem słynnego ARYZTA Półmaratonu Strzegom, który z każdą edycją cieszy się coraz większym zainteresowaniem miłośników biegania z całej Polski.

Początki produkcji w Michałowie-Reginowie sięgają 1991 roku. Wówczas piekarnia działała jeszcze pod nazwą FSB. W 2015 roku zakład stał się integralną częścią Grupy ARYZTA.

Od samego początku produkty powstają tu na jednej linii produkcyjnej. Choć to najmniejsza piekarnia w strukturach ARYZTA Polska, jej wkład w rozwój kultowych produktów jest nie do przecenienia. To właśnie tutaj codziennie wypiekana jest prawdopodobnie najbardziej rozpoznawalna bułka hamburgerowa na świecie – złocista bułka trafiająca do restauracji McDonald’s w Polsce od początku jej istnienia.

W naszym zespole wciąż pracują z nami osoby, które niemal 30 lat temu pracowały nad powstaniem ciasta na pierwszą produkcję bułek dla McDonald’s. To właśnie doświadczenie, tradycja, ale również zaangażowanie tworzą wyjątkowy charakter tego miejsca.

ARYZTA GLOBALNIE I LOKALNIE

Jesteśmy jednym z liderów w sektorze produkcji pieczywa, a nasze produkty codziennie trafiają na stoły milionów ludzi na całym świecie. Artykuły ARYZTA Polska produkowane są w trzech zakładach w Polsce: w Grodzisku Mazowieckim, Michałowie-Reginowie i Strzegomiu. Tworzymy zespół ponad 850 osób. Wspólnie rozwijamy siebie i naszą firmę, kierując się wartościami z pasją do celu, rośniemy razem i zmieniaj z odwagą.

Grupa ARYZTA obecna jest w 27 krajach Europy, Azji i Pacyfiku. Oferujemy szeroką gamę najwyższej jakości produktów piekarniczych sprzedawanych codziennie do największych sieci handlowych i gastronomicznych. Wierzymy, że odpowiedzialne, zrównoważone i przyjazne pracownikowi przedsiębiorstwo o międzynarodowym zasięgu może pozytywnie oddziaływać na lokalną rzeczywistość. Zakłady ARYZTA Polska są tego najlepszym dowodem. W swojej strategii oprócz zapewnienia najwyższych standardów związanych z odpowiedzialną oraz bezpieczną produkcją wyrobów piekarniczych, zobowiązujemy się również do działania na rzecz ochrony środowiska i lokalnych społeczności.