Prima Burger to hamburgerowa bułka typu brioche – z cienką, złocistobrązową skórką i miękkim, delikatnie maślanym wypełnieniem. Słodycz pieczywa idealnie kontrastuje ze słonymi dodatkami, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako baza wytrawnego burgera, czy tradycyjnej kanapki do pracy. Brioszka świetnie smakuje także na słodko, z konfiturami lub miodem. Możesz wykorzystać ją na wiele sposobów.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów.

WYTRAWNA KLASYKA
WYTRAWNA KLASYKA

Składniki:

  • 1 opakowanie bułek brioche Prima Burger
  • sos do burgerów (gotowy)
  • mięso wołowe mielone na burger lub gotowy burger wołowy
  • jajko sadzone
  • sałata karbowana
  • cebula
  • ogórek świeży zielony
  • grillowane warzywa (bakłażan, papryka)
  • oliwa z oliwek
  • masło klarowane
  • dwie łyżki miodu
  • sól i pieprz do smaku
KANAPKA NA WYNOS
KANAPKA NA WYNOS

Składniki:

  • 1 opakowanie bułek brioche Prima Burger
  • os do burgerów (gotowy)
  • bekon smażony
  • jajko sadzone
  • rukola
  • szynka pełnomięsna
  • ogórek świeży zielony
  • papryka czerwona
  • masło klarowane
FRANCUSKIE ŚNIADANIE
FRANCUSKIE ŚNIADANIE

Składniki:

  • opakowanie bułek brioche Prima Burger
  • twarożek typu grani
  • konfitura słodka z moreli
  • orzechy włoskie
  • grillowana gruszka
  • miód
Czosndog
Czosndog

Składniki (do przygotowania hot doga z jednej bagietki):

  • bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku)
  • 2 parówki (rodzaj wedle uznania)
  • 100 g mozzarelli (z zalewy lub tarta)
  • 100 g dowolnego żółtego sera żółtego
  • 2 ogórki konserwowe (na zdjęciu)/ kiszone
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • czerwona cebula
  • 1 ostra papryczka (jalapeno)
  • rukola
  • ulubione sosy

Bagietkę rozetnij wzdłuż (ale nie maksymalnie, końce bagietki powinny zostać złączone) i poukładaj wewnątrz starty na tarce żółty ser. Następnie włóż dwie parówki (zdejmij wcześniej folię, jeśli były w nią zawinięte). Postaraj się umieścić parówki dość głęboko w nacięciu, by zostawić miejsce na pozostałe składniki. Na parówkach poukładaj kawałki mozzarelli. Bagietki z parówkami i serem zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) przez około 10 min – aż ser się roztopi. W tym czasie przygotuj warzywa – ogórki i papryczkę pokrój w plasterki, czerwona cebulę i szczypiorek na drobno. Warzywami i rukolą posyp zapieczone bagietki. Przed podaniem czosndoga możesz polać go ulubionym sosem do smaku. Smacznego!

Zupa krem z pomidorów z grzankami i bazylią (4 porcje)
Zupa krem z pomidorów z grzankami i bazylią (4 porcje)

Składniki:

  • dwie bagietki z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżka masła
  • 1 cebula
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 1kg dojrzałych świeżych pomidorów
  • ½ łyżki octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml bulionu
  • szczypta chili
  • bazylia
  • sól i pieprz do smaku

Pokrój cebulę w kosteczkę a czosnek na plasterki i zeszklij na maśle w garnkuz grubym dnem. Pomidory ostrożnie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, odetnij szypułki, a następnie pokrój w kostkę. Odłóż ok. pół szklanki pokrojonego miąższu z pomidorów, a resztę włóż do garnka. Dodaj ocet winny, cukier i chilli i zagotuj wszystkie składniki. Dolej (zagotowany wcześniej w innym naczyniu) bulion i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, i gotuj przez kolejną minutę. Dodaj odłożony, pokrojony miąższ z pomidorów i chwilę zagotuj a następnie zdejmij garnek z ognia. Wymieszaj zupę z posiekaną bazylią, dopraw solą, pieprzem i oliwą extra vergine.

Bagietki pokrój na mniejsze kromki (zgodnie z już istniejącymi rozcięciami) i zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C)  lub na grillu do zrumienienia (ok. 6 minut).

Nasza bagietka stanowi sycący, a przede wszystkim smaczny dodatek do wielu różnych zup. Smacznego!

Grzanki z bagietki czosnkowej: z pietruszkowym pesto i mozzarellą/ a’la bruschetta z pomidorami:
Grzanki z bagietki czosnkowej: z pietruszkowym pesto i mozzarellą/ a’la bruschetta z pomidorami:

Składniki do grzanek z pesto:

  • bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 4 łyżki oliwy extra vergine
  • 100g mozzarelli
  • ewentualnie: oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, kiełki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokrój na mniejsze kromki (najlepiej zgodnie z już istniejącymi rozcięciami). Kromki zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) lub na grillu przez ok. 6 minut. Zmiksuj lub pokrój na drobno składniki pietruszkowego pesto tj.: listki natki pietruszki, pestki dyni, czosnek, parmezan, oliwę extra vergine oraz odrobinę soli i pieprzu wedle uznania. Każdy kawałek bagietki posmaruj przygotowanym wcześniej pesto (z jednej strony) i posyp startą na tarce mozzarellą. Gotowe grzanki możesz udekorować także innymi, smacznymi dodatkami jak czarne oliwki, pomidorki koktajlowe czy kiełki.

Składniki do grzanek z a’la bruschetta:

  • bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
  • 2 świeże pomidory
  • świeża bazylia
  • cebulka dymka
  • gorgonzola / ser kozi
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Bagietkę pokrój na mniejsze kromki (najlepiej zgodnie z już istniejącymi rozcięciami). Kromki zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) lub na grillu przez ok. 6 minut. Pomidory ostrożnie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, odetnij szypułki, a następnie pokrój w kostkę. Możesz odczekać chwilę i odsączyć je z nadmiaru soku. Pomidory poukładaj na kromkach bagietki (z jednej strony) i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dymkę pokrój w drobną kosteczkę i posyp kromki z pomidorami. Dodaj startą na tarce gorgonzolę lub kozi ser. Gotowe grzanki podobnie jak w poprzednim przypadku możesz udekorować dodatkowymi składnikami – świetnie sprawdzi się świeża bazylia.

Grzanki z pesto i a’la bruschettą to doskonała przekąska na spotkania ze znajomymi.

Smacznego!