Poznaj naszą nowość - bułeczkę ziemniaczaną "football"! Poniżej znajdziesz trzy propozycje jej podania: w wersji pożywnego śniadania dla mistrzów, lekkiej przekąski na dzień dobry czy smakowitej kanapki BBQ dla głodnych zwycięstwa.
___
A jeśli uwielbiasz bagietkę czosnkową - odkryj ją na nowo i zaskocz wszystkich pysznym czosndogiem! Bagietka sprawdzi się też doskonale jako aromatyczny dodatek do zup czy sałatek.
___
...A może szukasz nowych pomysłów na bułkę hamburgerową? Spróbuj naszej Prima Burger. To hamburgerowa bułka typu brioche – z cienką, złocistobrązową skórką i miękkim, delikatnie maślanym wypełnieniem. Słodycz pieczywa idealnie kontrastuje ze słonymi dodatkami, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako baza wytrawnego burgera, czy tradycyjnej kanapki do pracy. Brioszka świetnie smakuje także na słodko, z konfiturami lub miodem. Możesz wykorzystać ją na wiele sposobów.

Składniki (lunch box - porcja dla 1 osoby):
- bułka ziemniaczana “football” od Aryzta
- plaster żółtego sera
- plaster ulubionej wędliny
- dwa liście karbowanej sałaty
- szczypiorek
- ok 40g białego ryżu
- plaster prasowanych alg morskich
- opcjonalnie: ok. 100g brokułu, 1 marchewka, 3 pomidorki koktajlowe
Przekrój bułkę ziemniaczaną na dwie kromki i na jednej części poukładaj wędlinę, ser i sałatę, a następnie posyp pokrojonym wcześniej szczypiorkiem. Ułóż drugą kromkę na wierzchu kanapki. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy nieco wystygnie, uformuj z niego niewielkie kulki. Z plastra prasowanych alg wytnij charakterystyczne pięcio i sześciokąty i przylep je do kulek z ryżu, tak by razem przypominały piłkę do nogi. Do lunch boxa możesz dodać kilka różyczek ugotowanego wcześniej brokułu, pokrojoną w słupki marchewkę i pomidorki koktajlowe (atrakcyjnie wyglądające posiłki pozwolą Ci przemycić do diety dzieci więcej warzyw i innych zdrowych składników). Śniadanie z naszego lunch boxa z bułką ziemniaczaną “football” od ARYZTA doda energii, dostarczy minerałów i witamin, a przede wszystkim uwolni od głodu po wyczerpującym treningu czy meczu. Smacznego!

Składniki (ilość według uznania):
- bułka ziemniaczana “football” od ARYZTA
- puszysty serek śmietankowy (na zdjęciu)/ biały ser twarogowy półtłusty + jogurt naturalny
- rzodkiewka
- świeży ogórek
- wędzony łosoś
- koperek
- sól
- kolorowy pieprz

Składniki:
- bułki ziemniaczana “football” od ARYZTA
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- pół szklanki octu winnego
- pół szklanki wody
- przyprawa w proszku BBQ
- 100 ml bulionu
- 50 ml whiskey
- 50 ml płynnego miodu
- papier do pieczenia
- pikle z marynowanego ogórka
- czerwona cebula lub inny sos
- 2 łyżki ulubionej musztardy
- opcjonalnie: papryka, cukinia, bakłażan, pieczarki
- sólo i pieprz
Zalecany sprzęt: grill z pokrywą na pellet/ lub w przypadku innego grilla - termometr do mierzenia żywności, strzykawka do marynaty (posłuży do wstrzykiwania bulionu).
Czas przygotowania: ok. 2,5 h na 0,5 kg mięsa, czyli ok. 5h na przyrządzenie 1 kg łopatki wieprzowej.
Wymieszaj ocet winny z wodą. Tak przygotowaną mieszanką posmaruj umytą wcześniej łopatkę. Następnie dokładnie natrzyj mięso przyprawą w proszku BBQ i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (a najlepiej całą noc). W tym czasie przygotuj bulion i glazurę (glazura to wymieszana whiskey z miodem). Uruchom grill i rozgrzej go do temperatury 100°C (lub ustaw na tryb “wędzenie”). Połóż mięso na ruszcie i pozostaw pod przykrywą na dłuższy czas, ale pamiętaj, by co godzinę nacierać je glazurą. Gdy temperatura mięsa osiągnie 71°C (grill na pellet zazwyczaj wyposażony jest w termometr z sondami - przed wędzeniem umieść je w najgrubszych miejscach łopatki. Jeśli korzystasz z innego rodzaju grilla, zaopatrz się wcześniej w termometr do żywności), zawiń je w papier do pieczenia - dzięki temu uzyskasz chrupiącą skórkę, a łopatka nie straci soczystości. Mniej więcej w połowie pieczenia, wstrzyknij bulion w kilka miejsc w łopatce (za pomocą strzykawki do marynaty). Podnieś temperaturę grilla do 120°C i pozostaw do czasu, aż mięso uzyska odpowiednią miękkość. Po upieczeniu odstaw je na około 30 minut. Następnie za pomocą dwóch widelców rozdziel mięso, by zyskać efekt szarpania.
Przekrój bułkę ziemniaczaną “football” od ARYZTA (1 kg łopatki wystarczy oczywiście na więcej niż jedną kanapkę) i na jednej części ułóż przygotowane mięso, pikle z marynowanego ogórka i odrobinę pokrojonej w piórka czerwonej cebuli. Kanapkę możesz uzupełnić ulubionym sosem - my rekomendujemy musztardę. Na wierzchu kanapki ułóż drugą kromkę bułki. Jako dodatek do tak przygotowanego posiłku świetnie sprawdzą się szaszłyki z grilowanych warzyw - pokrojone w plastry warzywa (np. papryka, cukinia, bakłażan, pieczarki) umieść na metalowym patyku do szaszłyków, dopraw solą i pieprzem i grilluj, aż do momentu, gdy zyskasz odpowiednią chrupkość. Całość z pewnością zaspokoi głód kibiców, oczekujących na wynik oglądanego przy grillu meczu. Smacznego!

Składniki:
- dwie bagietki z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1kg dojrzałych świeżych pomidorów
- ½ łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 250 ml bulionu
- szczypta chili
- bazylia
- sól i pieprz do smaku
Pokrój cebulę w kosteczkę a czosnek na plasterki i zeszklij na maśle w garnkuz grubym dnem. Pomidory ostrożnie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, odetnij szypułki, a następnie pokrój w kostkę. Odłóż ok. pół szklanki pokrojonego miąższu z pomidorów, a resztę włóż do garnka. Dodaj ocet winny, cukier i chilli i zagotuj wszystkie składniki. Dolej (zagotowany wcześniej w innym naczyniu) bulion i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, i gotuj przez kolejną minutę. Dodaj odłożony, pokrojony miąższ z pomidorów i chwilę zagotuj a następnie zdejmij garnek z ognia. Wymieszaj zupę z posiekaną bazylią, dopraw solą, pieprzem i oliwą extra vergine.
Bagietki pokrój na mniejsze kromki (zgodnie z już istniejącymi rozcięciami) i zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) lub na grillu do zrumienienia (ok. 6 minut).
Nasza bagietka stanowi sycący, a przede wszystkim smaczny dodatek do wielu różnych zup. Smacznego!

Składniki (do przygotowania hot doga z jednej bagietki):
- bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku)
- 2 parówki (rodzaj wedle uznania)
- 100 g mozzarelli (z zalewy lub tarta)
- 100 g dowolnego żółtego sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe (na zdjęciu)/ kiszone
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- czerwona cebula
- 1 ostra papryczka (jalapeno)
- rukola
- ulubione sosy
Bagietkę rozetnij wzdłuż (ale nie maksymalnie, końce bagietki powinny zostać złączone) i poukładaj wewnątrz starty na tarce żółty ser. Następnie włóż dwie parówki (zdejmij wcześniej folię, jeśli były w nią zawinięte). Postaraj się umieścić parówki dość głęboko w nacięciu, by zostawić miejsce na pozostałe składniki. Na parówkach poukładaj kawałki mozzarelli. Bagietki z parówkami i serem zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) przez około 10 min – aż ser się roztopi. W tym czasie przygotuj warzywa – ogórki i papryczkę pokrój w plasterki, czerwona cebulę i szczypiorek na drobno. Warzywami i rukolą posyp zapieczone bagietki. Przed podaniem czosndoga możesz polać go ulubionym sosem do smaku. Smacznego!

Składniki do grzanek z pesto:
- bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 100g mozzarelli
- ewentualnie: oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, kiełki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój na mniejsze kromki (najlepiej zgodnie z już istniejącymi rozcięciami). Kromki zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) lub na grillu przez ok. 6 minut. Zmiksuj lub pokrój na drobno składniki pietruszkowego pesto tj.: listki natki pietruszki, pestki dyni, czosnek, parmezan, oliwę extra vergine oraz odrobinę soli i pieprzu wedle uznania. Każdy kawałek bagietki posmaruj przygotowanym wcześniej pesto (z jednej strony) i posyp startą na tarce mozzarellą. Gotowe grzanki możesz udekorować także innymi, smacznymi dodatkami jak czarne oliwki, pomidorki koktajlowe czy kiełki.
Składniki do grzanek z a’la bruschetta:
- bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
- 2 świeże pomidory
- świeża bazylia
- cebulka dymka
- gorgonzola / ser kozi
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój na mniejsze kromki (najlepiej zgodnie z już istniejącymi rozcięciami). Kromki zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) lub na grillu przez ok. 6 minut. Pomidory ostrożnie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, odetnij szypułki, a następnie pokrój w kostkę. Możesz odczekać chwilę i odsączyć je z nadmiaru soku. Pomidory poukładaj na kromkach bagietki (z jednej strony) i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dymkę pokrój w drobną kosteczkę i posyp kromki z pomidorami. Dodaj startą na tarce gorgonzolę lub kozi ser. Gotowe grzanki podobnie jak w poprzednim przypadku możesz udekorować dodatkowymi składnikami – świetnie sprawdzi się świeża bazylia.
Grzanki z pesto i a’la bruschettą to doskonała przekąska na spotkania ze znajomymi.
Smacznego!

Składniki:
- 1 opakowanie bułek brioche Prima Burger
- sos do burgerów (gotowy)
- mięso wołowe mielone na burger lub gotowy burger wołowy
- jajko sadzone
- sałata karbowana
- cebula
- ogórek świeży zielony
- grillowane warzywa (bakłażan, papryka)
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
- dwie łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku
- Pokrój cebulę w piórka, a następnie zeszklij na rozgrzanej patelni, cały czas mieszając. Dodaj sól, pieprz, miód i smaż przez 15 minut. Nie zapomnij o mieszaniu! Gdy cebula nabierze ciemnozłotego koloru, odstaw ją do wystygnięcia.
- Rozgrzej patelnię ponownie i rozpuść na niej odrobinę masła. Następnie, na rozgrzane masło wbij jajko, starając się nie rozbić żółtka. Zaczekaj do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dopiero wtedy posyp jajko solą i pieprzem. Następnie, bez obracania na drugą stronę, zdejmij je z patelni.
- Jeśli korzystasz z mięsa mielonego, najpierw delikatnie uformuj burgery. Staraj się nie ugniatać mięsa zbyt mocno, by pozostało dość luźne. Dzięki temu uzyskasz lżejszą, kruchą konsystencję, a burger nie będzie twardy. Tak przygotowanego burgera (lub gotowy kotlet wołowy) smaż beztłuszczowo na bardzo dobrze rozgrzanej patelni grillowej przez ok. 2 i pół minuty z każdej strony (lub piecz w piekarniku w 190 stopniach, na blasze, przez ok. 4 minuty z każdej strony). Tuż przed smażeniem dopraw kotlet solą i pieprzem. Staraj się to zrobić tylko z tej strony, na której będziesz za chwilę smażyć, drugą stronę dopraw dopiero na patelni tuż przed odwróceniem burgera.
- Pokrój bakłażana i paprykę w podłużne plastry. Posmaruj warzywa delikatnie oliwą i grilluj na patelni przez ok. 10 minut.
- 5.Przekrój bułkę Prima Burger na połówki. Możesz zarumienić je delikatnie na patelni lub grillu, jeśli zależy Ci, by były chrupiące. Połówki bułki posmaruj cienko gotowym sosem do burgerów.
- Pokrój ogórka w plastry. Na dolnej połówce bułki ułóż karbowaną sałatę, zgrillowanego burgera, jajko sadzone, karmelizowaną cebulę, plastry grillowanych warzyw i ogórka. Przykryj całość drugą połówką bułki i delikatnie dociśnij.
- Burger jest doskonałą alternatywą dla domowego obiadu. Świetnie smakuje samodzielnie, ale możesz go podać z frytkami lub pieczonymi ziemniakami w łupinkach.

Składniki:
- 1 opakowanie bułek brioche Prima Burger
- os do burgerów (gotowy)
- bekon smażony
- jajko sadzone
- rukola
- szynka pełnomięsna
- ogórek świeży zielony
- papryka czerwona
- masło klarowane
- Ułóż paski bekonu na patelni (nie rozgrzewaj jej wcześniej), a następnie postaw ją na średnim ogniu na kilka minut. Możesz obracać bekon na drugą stronę w dowolnym momencie. Gdy plastry będą brązowe i chrupiące, przełóż je z patelni na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej odrobinę masła. Następnie, na rozgrzane masło wbij jajko, starając się nie rozbić żółtka. Zaczekaj do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Dopiero wtedy posyp jajko solą i pieprzem. Następnie, bez obracania na drugą stronę, zdejmij je z patelni.
- Przekrój bułkę Prima Burger na połówki. Możesz zarumienić je delikatnie na patelni lub grillu, jeśli zależy Ci, by były chrupiące. Połówki bułki posmaruj cienko gotowym sosem do burgerów.
- Pokrój ogórka i paprykę w podłużne plastry. Tak samo przygotuj szynkę. Na dolnej połówce bułki ułóż rukolę, smażony bekon i jajko sadzone. Następnie poukładaj świeże warzywa według własnego uznania. Przykryj całość drugą połówką bułki i delikatnie dociśnij.
- Praktycznie jest przewiązać tak przygotowaną kanapkę Prima Burger szarym papierem i sznurkiem lub włożyć do wielorazowego opakowania. Będzie stanowiła smaczny lunch w czasie przerwy w pracy.

Składniki:
- opakowanie bułek brioche Prima Burger
- twarożek typu grani
- konfitura słodka z moreli
- orzechy włoskie
- grillowana gruszka
- miód
- Obierz gruszkę ze skórki i pokrój w podłużne plastry. Posmaruj plastry delikatną warstwą miodu i grilluj na patelni z obu stron przez około 7 minut. Pamiętaj, by bardzo ostrożnie obracać gruszkę na drugą stronę – inaczej może się odrobinę skruszyć.
- Przekrój bułkę Prima Burger na połówki. Możesz zarumienić je delikatnie na patelni lub grillu, jeśli zależy Ci, by były chrupiące.
- Połówki bułki posmaruj obficie twarożkiem typu grani i odrobiną słodkiej konfitury z moreli. Na wierzchu ułóż kawałki grillowanej gruszki.
- Prima Burger na słodko to cudowna opcja na pyszne i pożywne śniadanie. W połączeniu z kawą lub kakao zapewni Ci energię na cały dzień.