Prima Burger to hamburgerowa bułka typu brioche – z cienką, złocistobrązową skórką i miękkim, delikatnie maślanym wypełnieniem. Słodycz pieczywa idealnie kontrastuje ze słonymi dodatkami, dlatego bardzo dobrze sprawdzi się jako baza wytrawnego burgera, czy tradycyjnej kanapki do pracy. Brioszka świetnie smakuje także na słodko, z konfiturami lub miodem. Możesz wykorzystać ją na wiele sposobów.
Poniżej prezentujemy kilka przepisów.

Składniki:
- 1 opakowanie bułek brioche Prima Burger
- sos do burgerów (gotowy)
- mięso wołowe mielone na burger lub gotowy burger wołowy
- jajko sadzone
- sałata karbowana
- cebula
- ogórek świeży zielony
- grillowane warzywa (bakłażan, papryka)
- oliwa z oliwek
- masło klarowane
- dwie łyżki miodu
- sól i pieprz do smaku

Składniki:
- 1 opakowanie bułek brioche Prima Burger
- os do burgerów (gotowy)
- bekon smażony
- jajko sadzone
- rukola
- szynka pełnomięsna
- ogórek świeży zielony
- papryka czerwona
- masło klarowane

Składniki:
- opakowanie bułek brioche Prima Burger
- twarożek typu grani
- konfitura słodka z moreli
- orzechy włoskie
- grillowana gruszka
- miód

Składniki (do przygotowania hot doga z jednej bagietki):
- bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku)
- 2 parówki (rodzaj wedle uznania)
- 100 g mozzarelli (z zalewy lub tarta)
- 100 g dowolnego żółtego sera żółtego
- 2 ogórki konserwowe (na zdjęciu)/ kiszone
- 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
- czerwona cebula
- 1 ostra papryczka (jalapeno)
- rukola
- ulubione sosy
Bagietkę rozetnij wzdłuż (ale nie maksymalnie, końce bagietki powinny zostać złączone) i poukładaj wewnątrz starty na tarce żółty ser. Następnie włóż dwie parówki (zdejmij wcześniej folię, jeśli były w nią zawinięte). Postaraj się umieścić parówki dość głęboko w nacięciu, by zostawić miejsce na pozostałe składniki. Na parówkach poukładaj kawałki mozzarelli. Bagietki z parówkami i serem zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) przez około 10 min – aż ser się roztopi. W tym czasie przygotuj warzywa – ogórki i papryczkę pokrój w plasterki, czerwona cebulę i szczypiorek na drobno. Warzywami i rukolą posyp zapieczone bagietki. Przed podaniem czosndoga możesz polać go ulubionym sosem do smaku. Smacznego!

Składniki:
- dwie bagietki z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
- 1 łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 1kg dojrzałych świeżych pomidorów
- ½ łyżki octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 250 ml bulionu
- szczypta chili
- bazylia
- sól i pieprz do smaku
Pokrój cebulę w kosteczkę a czosnek na plasterki i zeszklij na maśle w garnkuz grubym dnem. Pomidory ostrożnie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, odetnij szypułki, a następnie pokrój w kostkę. Odłóż ok. pół szklanki pokrojonego miąższu z pomidorów, a resztę włóż do garnka. Dodaj ocet winny, cukier i chilli i zagotuj wszystkie składniki. Dolej (zagotowany wcześniej w innym naczyniu) bulion i gotuj całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem, i gotuj przez kolejną minutę. Dodaj odłożony, pokrojony miąższ z pomidorów i chwilę zagotuj a następnie zdejmij garnek z ognia. Wymieszaj zupę z posiekaną bazylią, dopraw solą, pieprzem i oliwą extra vergine.
Bagietki pokrój na mniejsze kromki (zgodnie z już istniejącymi rozcięciami) i zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) lub na grillu do zrumienienia (ok. 6 minut).
Nasza bagietka stanowi sycący, a przede wszystkim smaczny dodatek do wielu różnych zup. Smacznego!

Składniki do grzanek z pesto:
- bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki pestek dyni
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 100g mozzarelli
- ewentualnie: oliwki czarne, pomidorki koktajlowe, kiełki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój na mniejsze kromki (najlepiej zgodnie z już istniejącymi rozcięciami). Kromki zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) lub na grillu przez ok. 6 minut. Zmiksuj lub pokrój na drobno składniki pietruszkowego pesto tj.: listki natki pietruszki, pestki dyni, czosnek, parmezan, oliwę extra vergine oraz odrobinę soli i pieprzu wedle uznania. Każdy kawałek bagietki posmaruj przygotowanym wcześniej pesto (z jednej strony) i posyp startą na tarce mozzarellą. Gotowe grzanki możesz udekorować także innymi, smacznymi dodatkami jak czarne oliwki, pomidorki koktajlowe czy kiełki.
Składniki do grzanek z a’la bruschetta:
- bagietka z masłem i czosnkiem od Bread Basket (do podpieczenia w piekarniku lub na grillu)
- 2 świeże pomidory
- świeża bazylia
- cebulka dymka
- gorgonzola / ser kozi
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Bagietkę pokrój na mniejsze kromki (najlepiej zgodnie z już istniejącymi rozcięciami). Kromki zapiecz w piekarniku (temp. 200 st. C) lub na grillu przez ok. 6 minut. Pomidory ostrożnie sparz wrzątkiem, obierz ze skórki, odetnij szypułki, a następnie pokrój w kostkę. Możesz odczekać chwilę i odsączyć je z nadmiaru soku. Pomidory poukładaj na kromkach bagietki (z jednej strony) i dopraw odrobiną soli i pieprzu. Dymkę pokrój w drobną kosteczkę i posyp kromki z pomidorami. Dodaj startą na tarce gorgonzolę lub kozi ser. Gotowe grzanki podobnie jak w poprzednim przypadku możesz udekorować dodatkowymi składnikami – świetnie sprawdzi się świeża bazylia.
Grzanki z pesto i a’la bruschettą to doskonała przekąska na spotkania ze znajomymi.
Smacznego!